Media

Een onafhankelijk, veelzijdig media-aanbod is een belangrijke voorwaarde voor een goed werkende democratie – het geeft mensen de vrijheid hun mening te uiten.

We mogen trots zijn op het gevarieerde media-aanbod in ons land: kranten, opiniebladen en regionale en landelijke radio- en televisiezenders. De sector heeft het moeilijk, mede door de oneerlijke concurrentie van de publieke omroep. De publieke omroep moet terug naar de kerntaken: nieuws, achtergronden bij dat nieuws en cultuur. Voor deze beperkte taak kan de publieke omroep toe met twee netten. Voorkomen moet worden dat de publieke omroep het gehele medialandschap te veel gaat domineren en verstoren. Dat gebeurt bijvoorbeeld al sterk op het internet. De VVD wil een beperkte rol van de publieke omroep op het internet.

Onze uitgangspunten

De VVD vindt de cultuursector belangrijk. In cultuur vinden we een groot deel van onze historie, onze identiteit en onze creativiteit. De VVD draagt zorg voor het behoud van erfgoed, voor cultuureducatie en talentontwikkeling. Zo krijgt de culturele sector een stevige basis waarop zij kan ontwikkelen. Tegelijkertijd denkt de VVD dat de Nederlandse cultuursector sterk genoeg is om meer op eigen benen te staan. In het verleden was het verlenen van subsidies te veel een automatisme. Het zou de cultuursector juist goed doen als er meer gekeken werd naar de mogelijkheden buiten subsidies om. Bijvoorbeeld door als cultureel ondernemer meer naar de eigen inkomsten te gaan kijken. De sector is nog niet klaar. Nu de sector wakker is geschud, mag zij niet weer zomaar in slaap sukkelen. Juist nu is het tijd om echte keuzes te maken. Cultuur is van de samenleving en niet van de overheid. De VVD wil daarom dat de cultuursector minder overheidsafhankelijk is.

Daarom heeft het kabinet de cultuursector hervormd. Door minder subsidie werden instellingen gedwongen naar het publiek te kijken in plaats van naar de overheid als geldverstrekker.